top of page
  • Foto van schrijverJürgen

Waar dient een groepenkast voor

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021

We hebben allemaal een groepenkast in huis. Een groepenkast zorgt ervoor dat de elektriciteit wordt beveiligd en verdeeld. De groepenkast voorziet dus uw elektrische apparaten van energie zodat u bijvoorbeeld niet in het donker hoeft te zitten en zodat u TV kunt kijken. Het is handig om de werking van een groepenkast te kennen. Of in ieder geval de grote lijnen van de werking van een groepenkast. Zo kunt u zich redden als bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen.


Wat zit er in de groepenkast?

Om de werking van een groepenkast te snappen moet u de onderdelen van de groepenkast kennen. In een groepenkast moet er verplicht een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars aanwezig zijn. Naast de verplichte componenten kunnen er ook andere componenten aanwezig zijn zoals een installatieautomaat en een aardlekautomaat.


Hoofdschakelaar

Als u de werking van een groepenkast wilt begrijpen, is het belangrijk dat u weet wat de hoofdschakelaar is. Met de hoofdschakelaar kunt u namelijk alle aangesloten elektrische installaties aan en uitschakelen. Sinds 2005 is het verplicht om een hoofdschakelaar in de groepenkast aanwezig te hebben. Groepenkasten van voor 2005 hoeven niet verplicht een hoofdschakelaar te hebben tenzij er een ingrijpende verandering in de groepenkast plaats vindt. De hoofdschakelaar is er voor de veiligheid en dus een essentieel onderdeel voor de werking van een groepenkast.


Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar maakt de werking van een groepenkast veilig. De aardlekschakelaar treedt in werking wanneer er een lekstroom gemeten wordt. Dit houdt in dat wanneer de stroom in de nuldraad en het fasedraad niet gelijk is aan elkaar, de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt. Met een aardlekschakelaar wordt de lekstroom tot een milliampère beperkt. Een aardlekschakelaar voorkomt elektrocutie en kan brand voorkomen.


Installatieautomaat

Ook de installatieautomaat maakt de werking van een groepenkast veiliger. De installatieautomaat zorgt ervoor dat elektrische installaties en bedrading geen schade oplopen. Wanneer er een te hoge stroom optreedt onderbreekt de installatieautomaat de stroomkring. Een installatieautomaat kan gezien worden als een vervanging voor de zekering. Een groot verschil tussen beide is dat de installatieautomaat in tegen stelling tot de zekering meteen na werking weer bruikbaar is.


Aardlekautomaat

Net als de aardlekschakelaar en installatieautomaat maakt de aardlekautomaat de werking van een groepenkast veilig. De aardlekautomaat beveiligd een woning tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting. De aardlekautomaat is als het ware een combinatie tussen een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Met een aardlekautomaat wordt alleen de groep uitgeschakeld waarin de storing heeft plaats gevonden. Zo kunt u precies lokaliseren waar de storing plaatst heeft gevonden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page