top of page
  • Foto van schrijverJürgen

BTW Teruggave thuisbatterij

Bijgewerkt op: 18 mrt.

Btw-teruggave op thuisbatterijen


Sinds januari 2024 biedt een nieuwe regelgeving de mogelijkheid om de btw op de aanschaf en installatie van thuisbatterijen terug te vorderen. Indien een Nederlandse particulier met een thuisbatterij geregeld energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt, dient over de in- en verkoop btw berekend te worden. In dat geval kan in principe ook de btw over de aanschaf en installatie van de thuisbatterij teruggevraagd worden. Dit financiële voordeel zorgt dat thuisbatterijen aantrekkelijk worden. In dit artikel zullen we de voorwaarden en stappen bespreken die consumenten moeten nemen om te profiteren van deze btw-teruggave op thuisbatterijen.

 

Waarom krijg je btw-teruggave op een thuisbatterij?


De btw-teruggaveregeling voor thuisbatterijen volgt een vergelijkbaar principe als die voor zonnepanelen. Voor 2023 kon de btw op zonnepanelen worden teruggevraagd omdat consumenten stroom aan het net konden leveren en hiervoor vergoed werden, waardoor ze werden beschouwd als kleine ondernemers (KOR). Dit principe is nu uitgebreid naar thuisbatterijen onder specifieke voorwaarden.Voorwaarden btw-teruggave thuisbatterijen:


Om in aanmerking te komen voor btw-teruggave bij de aanschaf van een thuisbatterij, moeten consumenten aan een aantal voorwaarden voldoen:


  • Slimme thuisbatterij: Alleen zogenoemde slimme thuisbatterijen (zoals de Sessy) met de mogelijkheid om actief te handelen op de energiemarkt (De EPEX SPOT markt - European Power Exchange) of (De Onbalansmarkt), komen in aanmerking voor btw-teruggave. Deze slimme thuisbatterijen geeft consumenten de mogelijkheid om energie in te kopen wanneer prijzen laag zijn en deze weer te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Of laadt je thuisbatterij op door middel van je eigen opgewekte zonne-energie.

  • Dynamisch energiecontract: Het hebben van een dynamisch energiecontract is essentieel voor btw-teruggave. Zorg ervoor dat het energiecontract op dezelfde naam staat als degene die de thuisbatterij aanschaft. Alleen dan kun je een btw-teruggave aanvragen. (Wil je met de Sessy, zowel op de EPEX Spot markt en de Onbalansmarkt handelen, zodat de terugverdientijd van de Sessy tussen de 4 en 6 jaar ligt, neem dan een dynamisch energiecontract bij Frank Energie. Sessy (Charged b.v.) is met Frank Energie een samenwerking aangegaan. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaan, kijk dan hier!

  • Eerdere btw-teruggave: Indien eerder btw is teruggevraagd voor zonnepanelen, zijn mogelijk aanvullende stappen nodig, zowel de thuisbatterij als het dynamische energiecontract, op naam van een partner zetten.

 

Wie kan voor mij de btw-teruggave verzorgen?


Onlangs is ProTechnia een samenwerking aangegaan met “De Centrale” zij kunnen voor u de btw-teruggave verzorgen. Het is essentieel om voorafgaand aan de installatie de BTW test uit te voeren om te zien of en wie de btw-teruggave kan aanvragen. Deze test helpt u te bepalen of je de aankoop correct op naam zet en of de aanvraag op de juiste wijze wordt ingediend. Dit wordt met name belangrijk als je al eerder zonnepanelen hebt aangeschaft. Het is cruciaal om deze informatie van tevoren te kennen om eventuele problemen te voorkomen.

 

Jaren erna? De Kleine ondernemersregeling (KOR)!


In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar BTW betaald te worden. De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is mogelijk van toepassing. Deze regeling houdt in dat wanneer de omzet minder is dan € 20.000, een vrijstelling van toepassing. Hierdoor hoeft na het jaar van aanschaf niet jaarlijks BTW betaald te worden. Wanneer een particulier een slimme thuisbatterij heeft gekocht, geldt in principe altijd dat de vrijstelling van toepassing is. Indien de btw op de thuisbatterij meer is dan € 2.495, dan dient in de 4 jaren na aanschaf elk jaar ongeveer € 15,- per kWh opslagcapaciteit afgedragen te worden.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page