top of page
  • Foto van schrijverJürgen

Met thuisbatterij Sessy zowel op onbalansmarkt als spotmarkt handelen

Bijgewerkt op: 18 mrt.

Charged, de producent van de thuisbatterij Sessy, heeft een samenwerking met energiebedrijf Frank Energie. De terugverdientijd van de thuisbatterij zou daardoor dalen naar 4 tot 6 jaar.

De leverancier van de thuisbatterij Sessy biedt consumenten met een dynamisch energiecontract een extra mogelijkheid om geld te verdienen met hun thuisbatterij. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Frank Energie, aanbieder van dynamische energiecontracten. Daardoor wordt het mogelijk met de thuisbatterij niet alleen op de spotmarkt (EPEX), maar ook op de zogeheten onbalansmarkt te handelen (streefdatum 1 mei 2024). Daardoor zou de terugverdientijd in potentie kunnen dalen naar vier tot zes jaar, zo laat Charged weten.European Power Exchange (EPEX SPOT)


De EPEX SPOT markt (European Power Exchange), ook bekend als de spotmarkt, is een beurs waar handelaren elektriciteit kunnen kopen en verkopen voor de kort termijnmarkt. Elektriciteit wordt verhandeld voor levering op de volgende dag (day-ahead) en op dezelfde dag (intraday). De EPEX SPOT matcht vraag en aanbod van elektriciteit op korte termijn, met als doel transparantie en efficiëntie in de elektriciteitsmarkt te bevorderen. Terwijl de EPEX SPOT markt gericht is op de handel in elektriciteit voorafgaand aan de levering, richt de onbalansmarkt zich op het corrigeren van onvoorziene afwijkingen tussen productie en verbruik in real-time om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Beide markten zijn essentieel voor het effectief functioneren van het elektriciteitssysteem, maar ze dienen verschillende doeleinden en werken op verschillende tijdschalen.


Onbalans


Onbalans is het real-time verschil tussen de productie en de verbruik van elektriciteit op kwartierbasis. Bij onbalans in het elektriciteitsnetwerk is de vraag naar elektrische energie niet in evenwicht met het aanbod. Tekort aan vermogen (undersupply) treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat er beschikbaar is in het netwerk. We spreken over overschot aan vermogen (oversupply) wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan nodig is om aan de vraag te voldoen. Om onbalans te voorkomen en het elektriciteitsnet stabiel te houden, wordt er gebruikgemaakt van besturingssystemen en mechanismen zoals regelbare generatoren, energieopslagfaciliteiten en andere energiebeheersystemen, zoals balanceringsreserves. Op de onbalansmarkt handelen balansverantwoordelijken, zoals energieproducenten en grote verbruikers, om de balans in evenwicht te houden.


Handelen op elektriciteitmarkten


De energieleverancier stuurt de thuisbatterijen aan via een slim algoritme. Zo kunnen ze realtime handelen op de verschillende elektriciteitsmarkten. Door de batterij te laden als de prijs laag is en te ontladen als de prijs hoog is, is dagelijks rendement te maken. Dat gaat automatisch. Als individu heb je de toegang tot die markten niet, er is altijd een tussenpartij nodig.


Tarieven onbalans versus EPEX


De toename van wind- en zonne-energie op het net leidt naar meer onbalans tussen vraag en aanbod. Charged constateert dat de tarieven op de onbalansmarkt sinds kort veel hoger zijn dan op de EPEX-markt. “Daar zijn de prijzen die je met je thuisbatterij kunt verdienen wat in elkaar gezakt, waardoor de terugverdientijd opliep naar tien jaar,” zo stelt CEO Roeland Nagel van Charged, “Op de onbalansmarkt nemen de volumes en de prijzen juist toe. Dat zorgt voor een extra verdienmodel, waardoor de terugverdientijd van je batterij met de huidige marktomstandigheden weer op vier tot zes jaar komt.”


Bliq en Accuselect


De samenwerking tussen Frank Energie en Charged komt er in de praktijk op neer dat klanten van de energieleverancier een thuisbatterij van Charged kunnen aanschaffen en dat kopers van een Sessy een contract met Frank Energie kunnen afsluiten. De energieleverancier is een soortgelijke samenwerking aangegaan met Bliq en Accuselect, twee andere batterijleveranciers uit Nederland. Verder is de ontwikkelaar van thuisbatterij Sessy bezig met een virtual power plant, een online platform tegen congestie op het net.Thuisaccu Sessy en slimme software voor congestiesturing


Charged, de ontwikkelaar van thuisbatterij Sessy, is bezig met een virtual power plant. Zo'n online platform is handig wanneer je thuisaccu's wilt inzetten voor congestiesturing. In Nederland zijn vorig jaar ruim 2100 Sessy’s geïnstalleerd. Met een virtual power plant zou slimme software ze lokaal het sein kunnen geven om te laden of te ontladen. De thuisaccu's kunnen zo bijdragen aan het voorkomen van onbalans op het net.


"Een grote batterij naast een zon- of windpark kan alleen op die plek de netcongestie bestrijden. Wij zouden die met ons netwerk in heel het land lokaal kunnen aanpakken." Dit zeggen Roeland Nagel en Twan Vooijs, de oprichters van Charged. Sinds vorig jaar loopt er in Gemeente Ooststellingwerf een test met het online platform. De gemeente onderzoekt samen met Charged, netbeheerder Alliander en Rabobank hoe je de thuisbatterijen kunt inzetten om netcongestie te voorkomen.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page