top of page
Foto van schrijverJürgen

Meterkast wordt Powerhouse

De huisinstallaties gaan veel zwaarder en complexer worden; “de meterkast wordt een powerhouse” Dit stelt Bouke van der Weerdt - technisch directeur bij Huawei.

Thuisbatterijen zijn de toekomst

Elektriciteit opslaan in thuisbatterij, dat is de toekomst volgens Bouke van der Weerdt. “Ga maar na”, zegt hij. “Huishoudens gaan steeds verder elektrificeren. Dat is deels vanwege overheidsbeleid, nieuwbouw is gasloos, maar ook omdat mensen steeds meer beseffen dat het anders kan.”

Huisinstallaties zwaarder en complexer

“De huisinstallaties gaan veel zwaarder en complexer worden; de meterkast wordt een powerhouse”, stelt Van der Weerdt. “Er komt steeds meer bij: inductiekookplaat, laadpaal elektrische auto, warmtepomp, zonnepanelen; allemaal grootverbruikers waar extra vermogen voor nodig is. Omdat de installaties complexer worden, zijn de veiligheidsrisico’s en dus ook de kwaliteitseisen steeds hoger.”

All-electric componenten goed laten aansluiten

”Er is vakmanschap nodig om alle componenten voor een all-electric woning goed (op elkaar) aan te sluiten. De hoofdaansluiting wordt ook steeds zwaarder, met 1 x 35 ampère of 3 x 25 ampère komt een elektrisch huishouden steeds dichter bij de maximale belasting van de hoofdzekering. Waarschijnlijk wordt 3 x 35 ampère op enig moment de nieuwe standaard. Er wordt dus echt wel wat gevraagd van installateurs. In dit nieuwe tijdperk is geen plek meer voor hobbyklussers en beunhazen.”

Marktwerking

“Huiseigenaren moeten ook na gaan nadenken over hoe ze met energie omgaan”, vindt Van der Weerdt. “Wanneer gebruiken we energie? Dat is deels sociaal bepaald: van oudsher zetten we de wasmachine in het weekend of ’s avonds laat aan. Vroeger slim, maar nu niet meer. Nu beschermen de energiebedrijven ons tegen de grootste prijsfluctuaties door de pieken vlak te poetsen, maar de vraag is hoelang dat nog zo blijft. Ik ben bang dat de prijzen straks door de marktwerking alle kanten op gaan. Dan wordt het interessant om energie op te slaan als er veel aanbod is en de prijzen gunstig zijn. Dat geldt voor huiseigenaren met zonnepanelen op het dak, maar het kan ook op wijkniveau met behulp van een externe buurtbatterij.”

Thuisbatterij onderdeel ‘duurzaam pakket’

Zoals zonnepanelen of een zonneboiler nu standaard worden geïnstalleerd bij nieuwbouw zou in de toekomst een thuisbatterij ook onderdeel van dat ‘duurzame pakket’ kunnen worden, denkt Van der Weerdt. “Het is nog iets te vroeg om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen, maar wat mij betreft is dat een heel goed scenario. De netwerkbeheerders raken steeds verder in het nauw, het elektriciteitsnetwerk piept en kraakt in haar voegen. Ook voor die partijen zullen batterijen een uitkomst zijn. Daarmee kan het netwerk van de wijk gestabiliseerd worden, en dat is hard nodig. Een combinatie met het vehicle-to-grid concept klinkt misschien interessant, maar daar zitten wat mij betreft nog heel wat haken en ogen aan.”

Installatiesector pakt door

“Ondanks deze uitdagingen zie ik wel dat de installatiesector echt op hoog tempo aan het doorpakken is”, zegt Van der Weerdt. “Ook zie ik dat veiligheid, kwaliteit en vakmanschap steeds hoger in het vaandel staan. Installateurs maken tegenwoordig goede sier met een strakke installatie die aan alle veiligheidseisen voldoet, en uiteindelijk zie je dat die kwaliteit zich vertaalt in meerwaarde voor de klant. Als grote omvormerleverancier vinden we die trend erg belangrijk. Huawei neemt veiligheid en kwaliteit heel serieus, en iedere installateur die dat wil nastreven, kan rekenen op onze support.”


54 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page