top of page
  • Foto van schrijverJürgen

Sessy, de thuisbatterij van Nederlands fabricaat

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023

Sessy is een thuisaccu die onafhankelijk van het type zonnepanelen en omvormers elektrische energie opslaat en afgeeft. De thuisaccu is, heel uniek, niet van Aziatisch of Amerikaans fabricaat, maar komt uit het Gelderse Andelst.


Het naderende einde van de salderingsregeling maakt de aanschaf van een thuisaccu voor consumenten steeds interessanter. De meeste consumenten gebruiken hooguit de helft van de opbrengst van hun zonnepanelen zelf. Wie een thuisbatterij wil is al snel aangewezen op de omvormers van de acculeverancier of de accu’s van de omvormer-fabrikant. De Nederlandse accufabrikant Charged bedacht een oplossing: Sessy, een thuisaccu die onafhankelijk van de bestaande omvormers werkt. “We zochten een laagdrempelige manier voor thuisopslag van elektrische energie met als uitgangspunt dat mensen inderdaad al zonnepanelen met een omvormer hebben”, zegt Roeland Nagel, één van de oprichters van Charged.
IJzerfosfaat

De thuisbatterij vindt zijn plek tussen de omvormer en de meterkast en wordt dus met 230 V wisselspanning gevoed. In de behuizing (40 x 50 x 20 cm) zit een 48 V LiFePO4 ofwel lithiumijzerfosfaat batterij met een capaciteit van 5 kW en een 1 fase bidirectionele omvormer die de aangeboden 240V wisselspanning omzet naar 48 V gelijkstroom en omgekeerd (maximaal 2000 W). Nagel: “We kozen voor een lithiumijzerfosfaat batterij omdat deze een goed compromis vormt tussen kosten en veiligheid. De batterij behoudt na 10 jaar of 6000 laadcycli een capaciteit van 80% ofwel 4 kWh.”

Nagel vervolgt: “We meten de import en export van stroom via de P1-poort (Slimme-meter) of met CT-klemmen in de meterkast over 3 fasen. Sessie zelf is aan 1 fase gekoppeld. Stel dat is fase 1 en op fase 2 is er vraag naar elektrische energie, dan zal Sessy die vraag via fase 1 compenseren.”

Begrensd door de kabeldiameter

De batterij is vooral begrensd door de kabeldiameter. “Een 2,5 mm² kabel met een vol belaste 16 ampère zekering moet zonder probleem kunnen want de omvormer ondersteund 4 mm² kabels tot 40 ampère. Wie meer vermogen nodig heeft kan meer Sessy’s combineren over meerdere fasen en groepen in de meterkast.”


Slimme software

De slimme software maakt drie opties voor de thuisaccu mogelijk: de nul-op-de-meter, de open en de dynamische modus. Bij de nul modus slaat de accu automatisch het overschot aan zonnestroom op om die weer af te staan als de opbrengst van de zonnepanelen te klein is om het eigen gebruik te dekken.

Wie zelf wil beslissen over het laden en ontladen van de accu kan de open modus gebruiken waarbij de accu aanstuurbaar is via een API- of MQTT-protocol. In de dynamische modus kiest de software op basis van actuele energieprijzen en de verwachte hoeveelheid zon de goedkoopste momenten om de accu te laden. Inmiddels werken meerdere Nederlandse energiebedrijven met dynamische contracten voor consumenten waarbij de stroomprijs van uur tot uur wijzigt.


Lees ook het vervolg artikel over Sessy: Thuisaccu Sessy op weg naar consument1.519 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page